Un generator electric este o buna solutie, pentru cei care locuiesc in zone unde exista adesea pene in furnizarea curentului electric sau fluctuatii mari si, avand la dispozitie o gama larga de modele, trebuie sa faci o documentare eficienta inainte de a-l achizitiona.
Sunt mai multe aspecte de care trebuie sa tii seama, atunci cand vrei sa achizitionezi un generator electric, pentru a nu face o investitie costisitoare care sa nu fie necesara si pentru a-l dimensiona in conformitate cu nevoile tale. Astfel, mai jos, iti oferim o lista de care este bine sa tii cont, pentru a putea alege cel mai bun generator electric pentru tine.
Pentru ce ai nevoie:
In functie de cat si unde vrei sa-l folosesti, poti sa alegi:
Generator electric stationar de utilizare majora – acesta fiind ideal pentru casele de vacanta sau zone mai izolate unde ai nevoie de putere mare, pretul fiind de asemenea ridicat, poate alimenta mai multe aparate electrocasnice pentru o perioada mai mare de timp, 16 – 24 de ore, se instaleaza de catre un specialist.
Generator electric stationar de utilizare moderata – se recomanda pentru a suplini furnizarea curentului electric in zone unde sunt intreruperi frecvente, se monteaza stationar, este o solutie mai convenabila la pret, asigura alimentarea doar a catorva aparate electrocasnice si o functionare in regim continuu de 8 – 10 ore.
Generator electric portabil – are un pret mai convenabil decat modelele anterioare, se preteaza pentru vacante la camping sau cu rulota, se muta usor, poti alimenta doar anumite aparate pe o perioada scurta de timp. Modelele mai performante sunt alimentate cu benzina, dar necesita prezenta unui stabilizator de tensiune, alte modele pot fi alimentate cu propan sau gaz.
Tensiunea si puterea generata:
Sunt caracteristici deosebit de importante.
Tensiunea generata trebuie sa fie conforma cu cerintele aparaturii pe care vrei sa le conectezi avand astfel modele monofazate – in general electrocasnicele si aparatele de bricolaj functioneaza la 230 V; si trifazate – pentru motoare puternice in general cele industriale sau profesionale.
Puterea generata trebui calculata astfel incat aparatul sa poata sa preia aparatura care este de interes pentru tine in timpul unei intreruperi de curent, puterea generatorului trebuie sa fie mai mare decat suma puterii consumate simultan de aparatura. Sunt trei clase pentru generatoare si anume: de putere mica (500W – 2200 W) pentru modelele portabile in general; de putere medie (2200W – 5500W) si putere mare (pana la 10000W).
Pentru aparatele electrocasnice de tip inductiv (ce au nevoie de o putere mai mare la pornire) precum: frigiderul, masina de spalat, aerul conditionat, neoanele etc. ai nevoie de un generator electric puternic (intre 7000W – 10000W); pentru cele rezistive gen televizor, radio, cuptor electric, plita electrica etc. este suficient si un generator de putere medie (3000W – 5000W).
Ce carburant folosesti:
Acestea sunt in general pe baza de motorina sau de benzina. Cele diesel sunt mai puternice si mai costisitoare, pornesc mai repede, sunt mai zgomotoase, sunt fiabile. Cele pe benzina sunt mai ieftine decat cele pe motorina, mai silentioase, au in general dimensiuni mai reduse, dar au un randament mai scazut.
Important aici este si capacitatea rezervorului de combustibil, in caz ca il folosesti in mod frecvent ai nevoie de o capacitate mai mare pentru a nu fi nevoit sa il tot alimentezi.
Calitatea curentului generat:
Poti alege modele care vin gata echipate cu regulator electronic de turatie care asigura o buna calitate a curentului furnizat, dar au un pret mai ridicat. Daca optezi pentru modele cu regulator mecanic, atunci ai nevoie de stabilizatoare de tensiune (aici lista comparativa) pentru a proteja aparatura electronica.
Vei alege un stabilizator de tensiune potrivit cu nevoile pe care le ai: cu transformator pentru consumatori mici sau cu servomotor pentru cei puternici; coreland capacitatea acestuia cu cea a generatorului; cu protectie pentru scurtcircuit sau suprasarcina etc.
Sistemul de pornire:
Si aici ai mai multe optiuni: la sfoara, la cheie si automat.
Pornirea la sfoara este cel mai adesea intalnita la generatoarele mai ieftine si se procedeaza la fel ca la celelalte aparate precum drujba, barca, motocultor etc. Daca nu esti obisnuit si nu crezi ca ai forta necesara pentru a porni generatorul alege alt model, deoarece daca ratezi de mai multe ori pornirea risti sa deteriorezi aparatul.
Pornirea la cheie este un procedeu simplu si usor de utilizat, avand acelasi principiu ca si la pornirea unei masini.
Pornirea automata este recomandata pentru modelele stationare deoarece generatorul porneste singur in caz de intreruperea curentului electric. Este o facilitate foarte utila pentru a nu mai fi nevoit sa mergi sa il pornesti manual in cazul unei pene de curent, de asemenea, va porni chiar daca nu esti acasa si astfel esti linistit ca nu vei ramane fara caldura pe timpul iernii, nu se va strica mancarea in frigider vara, va functiona aerul conditionat etc.
Alte facilitati:
Mai sunt si alte aspecte care sunt de interes si anume:
Prize: unele modele au incluse si prize pentru situatii de urgenta.
Roti: fie ca este un model portabil, fie ca este unul stationar, rotile sunt necesare pentru a-l putea muta fara a avea nevoie de un ajutor suplimentar.
Tipul carcasei: in caz ca vrei sa montezi generatorul afara trebuie sa ai grija la tipul de carcasa ales, pentru a fi rezistent la actiunea razelor UV, la umiditate, ploaie sau ninsoare, temperaturi extreme. Acestea pot fi echipate si cu protectie fonica, cu rezistenta mare la socuri mecanice etc.
Bateria: in caz ca ai nevoie de un model portabil care sa porneasca automat, mergi pe un model echipat cu baterie care sa iti asigure aceasta functie. Costul va fi mai ridicat dar iti ofera o pornire usoara si fara efort.
Sistem de detectare a defectiunilor: este o functie prezenta doar pe modelele mai moderne care verifica automat anumiti parametri si poti alege sa fii informat prin SMS sau e-mail in cazul depistarii unor defectiuni ce trebuie remediate.